Forum Giełda Rybacka Strona Główna Giełda Rybacka
Forum Rybackie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chloramina T

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda Rybacka Strona Główna -> Różne / Chemia / Chloramina T
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marekp119
Administrator



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:34, 11 Mar 2011    Temat postu: Chloramina T

Charakteryzuje się niezwykłą niezawodnością oraz długoletnim magazynowaniem bez obniżenia właściwości dezynfekcyjnych.




Służy do dezynfekcji powierzchni i przedmiotów w służbie zdrowia i higienie komunalnej, w higienie weterynaryjnej oraz do dezynfekcji wody pitnej. Może służyć również do dezynfekcji powierzchni i przedmiotów mających kontakt z żywnością.



Substancja czynna: chloramina T (sól sodowa) 81% (810 g/kg), zawartość aktywnego chloru 25 %



Spektrum działania: bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze, prątkobójcze, sporobójczye



Instrukcja stosowania:

Do dezynfekcji stosować środek rozcieńczony wodą o temperaturze 20-25 °C do uzyskania odpowiedniej koncentracji roztworu. Roztwór 1 % przygotować przez rozpuszczenie 100 g środka w 10 l wody. Mocno zanieczyszczone przedmioty i powierzchnie należy najpierw oczyścić mechanicznie a następnie dezynfekować.



Zastosowanie
Stężenie roztworu Dawka na 1l wody Czas działania
Dezynfekcja powierzchni w służbie zdrowia i higienie komunalnej (bakterie, grzyby, wirusy) 1 % 10g 30 min
Dezynfekcja w środowisku z możliwym występowaniem prątków (TBC) 1 % 10 g 60 min.
Dezynfekcja powierzchni w praktyce weterynaryjnej i przemyśle spożywczym(bakterie, grzyby, wirusy, TBC) 2 % 20 g 30 min.
Dezynfekcja w środowisku ryzykownym. 3 % 30 g 30 min.
Dezynfekcja wody pitnej 10 g / 1000 lt. 30 min.




Przedmioty, które są w kontakcie z żywnością po zdezynfekowaniu należy opłukać wodą pitną.



SPOSÓB UŻYCIA

Po rozcieńczeniu wodą stosować jako środek dezynfekujący:
Do ścian, podłóg i wykładzin ceramicznych, plastykowych i szklanych
Do urządzeń sanitarnych – umywalek, wanien, muszli, sedesów
Do mebli szpitalnych, naczyń, basenów, kaczek, spluwaczek, nerek, kuwet, pojemników na odpady szpitalne zakaźne itp.
Dezynfekcja wody pitnej


Ze względu na mocne działanie utleniające nie jest wskazane stosowanie preparatu wobec niezabezpieczonych powierzchni żelaznych (nie dotyczy stali nierdzewnych) i aluminiowych.

Uwaga!

Mocno stężone roztwory podrażniają śluzówkę i skórę. Nie mieszać środka z innymi środkami czystości i kwasami, może dojść do ulatniania chloru. Podczas intensywnego biologicznego obciążenia konieczne jest podwyższenie stężenia roztworu roboczego do podwójnej dawki. Podczas pracy używać rękawic ochronnych.

Środki ostrożności:

Uwaga! Nie należy stosować z innymi środkami. Może uwalniać toksyczne gazy (chlor).

Magazynowanie:

Przechowywać w suchych pomieszczeniach w odpowiedniej odległości od źródeł ciepła. Temperatura magazynowania od –20 do +30 °C. Nie należy długotrwale wystawiać na bezpośrednie działanie promieniowania słonecznego.



Likwidacja opakowań:

Opakowanie po dokładnym wypłukaniu może służyć do dalszego zastosowania. Uszkodzone opakowanie po wypłukaniu należy oddać do recyklingu.



Okres ważności: 2 lata od daty produkcji w oryginalnym opakowaniu oraz przy odpowiednim sposobie przechowywania.



Zawartość opakowania: 1 kg, 6 kg, 25 kg
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda Rybacka Strona Główna -> Różne / Chemia / Chloramina T Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin